ivö camping strand - aktiviteter på ivö

Se & göra

Ivö är Skånes största ö med en areal på 12,89 km2. På ön finns en varierande natur med allt från åkermarker och betesmarker till skog och fruktodlingar.

Ön omgärdas av Skånes största sjö, Ivösjön, som är upp till 50 meter djup. Det är en artrik sjö där man kan fiska bland annat abborre, gädda, gös, och braxen. Längs Ivösjöns stränder finns det dessutom många härliga badmöjligheter!

Det finns många natursköna upplevelser på sagoön i Ivösjön!

Aktiviteter hos oss

Hos oss kan du hyra kanoter, roddbåtar och trampbåtar (med eller utan rutschkana). Det finns även möjlighet att hyra cyklar och paddleboards. Uthyres per timme/dag/dygn.

Ivö Klack

På norra delen av ön finns naturreservatet Ivö Klack, en urbergskulle som reser sig 134 meter över havet. I det gamla kaolin- och kalkstensbrottet har man hittat fossiler från hajar, jättebläckfiskar och svanödlor. Tar du dig till högsta punkten får du en fantastisk utsikt över ön och Ivösjön.

Ivö Kyrka & Ursulas Källa

Ivö Kyrka är en av Skånes äldsta tegelkyrkor i romansk stil som troligen är uppförd av ärkebiskop Anders Sunesen under tidigt 1200-tal. Utanför murarna finns offerkällan S:ta Ursulas Källa där man förr i tiden offrade mynt.

Biskopkällaren

Biskopsgällaren är ruinerna av Ivöhus som var ett medeltida hus från 1100-talet. Nu finns bara källaren kvar. Ivöhus tillhörde ärkebiskopen Anders Sunesen fram till år 1220.

Ugnsmunnarna

Ugnsmunnarna är fossilrika strandgrottor på öns västra sida. Här har man bland annat hittat hajtänder och skelettdelar från dinosaurier. Ugnsmunnarna har fått sitt namn då de påminner om bakugnsöppningar som sträcker sig långt in i berget. Hit tar du dig till fots, cykel eller båt.

Barumkvinnans grav

I slutet av 1930-talet hittades Barumkvinnan som är den äldsta påträffade kvinnan i Sverige. Hon hittades i Barum på Oppmannasjöns strand. Kvinnan är ca 9000 år gammal och sedan 1943 finns skelettet på Historiska museet i Stockholm. På platsen finns idag en minnessten.